Topcon Wink Mirror S, Uni, IC-1 auto

Topcon kameraer med UV objektiver

Topcon Wink Mirror S (1963-1964)

SLR kamera 24×36 mm, normal 35 mm film

Inspireret af Zeiss Ikon Contaflex SLR kamera med centrallukker (1953), kom Topcon RS (1959) med fast objektiv og centrallukker i objektivet. Medens Zeiss fulgte op med satsobjektiv for tele og vidvinkel, blev RS efterfølgeren Wink Mirror S udstyret med centrallukker på huset bagved objektiv. En løsning som også Voigtländer, Kodak, Pentacon og Braun valgte.

Topcon var på dette tidspunkt en avanceret kamerafremstiller og Wink Mirror S havde returspejl (*) og tidsprioriteret automatik, hvor blænden styredes af en stor selencelle med mekanisk aftastning af udslaget. Teknisk set er dette kamera mere avanceret end de fleste tilsvarende tyske kameraer.

Topcon havde sin egen bajonet tilslutning kaldet UV for centrallukker SLR . Objektiverne kan også bruges til efterfølgerserien UNI, hvor selen cellen blev afløst af en CdS fotomodstand og Hg batteri.

Mit eksemplar fungerer, som billederne viser acceptabelt også selencellen. Dog kan mekanikken af og til lave en blind udløsning efter optræk, især efter, at kameraet har ligger ubrugt et stykke tid, hvilket nok skyldes stivnet smøring.

 

Se nærmere om kameraet klik

35 mm
135 mm tele
50 mm

(*) Kun Voigtländer Ultramatic havde returspejl i 1. udgaven  og samme tekniske opbygning. Da Ultramatic senere fik CdS forlod Voigtländer returspejlet.

Topcon Uni

Topcon Uni 1964 –

Det samme hus, bajonet og centrallukker men selencellen er nu erstattet af CdS så Uni har TTL  måling til automatikkel, som stadig er med tidsprioritet og altså lader blænden blive valgt automatisk. Tiden vises i søgeren. CdS måling kræver spændingsstabil batteri i form af 1.33 V Hg celle. Denne kan i dag erstattes af en luft/zink celle og lidt tilpasning.

Se Uni kamera: Klik

Efterfølges af Unirex  1969 -1973 og Unirex EE 1972 – 1974 samme lukker og bajonet men mindre tekniske forbedinger

Topcon IC-1 1973 – 1980

Seiko indstillede efter sigende produktionen af den komplicerede SLR centrallukker omkring 1972. Topcon valgte derpå, at bygge videre på Unirex kameraet med en focallukker, vandretgående med stofgardiner. Bajonet og dermed objektiver var stadig serien fra WinkMirror S  – UV objektiverne

Se IC-1 kameraet : Klik

Topcon ophørte med kameraproduktion i 1980 men eksisterer i dag med digitalt udstyr på det medicinske område, landbrug og overvågning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *