Erkendelse om brugte analogkameraer

Automatik og lysmåling ved brugte analoge kameraer.

Står du med et analogt ældre kamera, kan du ikke alene regner med beskrivelsen af kameraet. Du må huske at du står med et bestemt kamera med en forhistorie, du ikke kender. Brug, tidligere service, opbevaring, tidens tand (lystæthed) og så videre er afgørende for, hvorledes dit eksemplar af et analog kamera virker. Sammenligner du med samme kameratype men forskellige andre eksemplarer, skal du ikke forvente ens resultater.
Mange kameraer bliver købt ud fra ”høretesten”. Lukkeren fungerer, det snurrer og tilsyneladende er der forskel på tiderne. Men kameraet bør lukkes op, det er nemlig ikke givet at gardiner/lameller overhovedet bevæger sig.

Praktica EE2

Hvordan ser det ud : Klik

Ok du har fået det kontrolleret og lægger en film i. Ud i byen rundt med streetfotografering og efter 10 billeder er det slut, kameraet opgiver og går mekanisk død. Det skal være en af de virkelige guldklumper, hvis du skal prøve en dygtig reperatør og det vil meget sjældent kunne betale sig. De ældre rent mekaniske uden automatik kan du måske nusse lidt med, men med automatik (elektronik) skal du bare stille kameraet hen på hylden til pynt.
Lysmåling baseret på selen målere altså uden batterier, er ikke relevante i dag. Målecellen er enten helt dødt eller misvisende. Med batterier er der et problem, hvis disse er af typen af de i dag forbudte kviksølvbatterier, men her kan der findes diverse måder at erstatte disse på.
Måske har dit specielle kamera engang i fortiden har haft et batteri siddende for lang tid, så elektronikken er blevet oversvømmet af udsondringer fra gammel element. Dermed er den ikke til at stole på. selvom der måske er lidt reaktion.
Lad mig give de analoge fanatikkere det råd. Hav altid adgang til et moderne digitalt kamera med hel eller delvis manuel betjening. Brug det som eksponeringsmåler og indstil ISO tal på det ASA tal du har på det gamle kamera. Nu skal de 2 kameraer gerne vise nogenlunde samme eksponeringsværdier højest en afvigelse på et trin. Du kan justere det analoge kamera ved at ændre ASA værdien. Du skal gentage denne justering flere dag, så vil du opdage om de elektroniske kredse i det gamle er stabile.

Artikel om batterier i ældre kameraer: Klik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *