Elop – UCA Flensborg

Ucanett eller Elop II er et lille 24×24 mm kamera med normal 35 mm film. Det er blev lavet med forskellige lukkere og objektiver. Det viste eksemplar er avanceret med Prontor-S lukker og et 5-3 objektiv (5 linser i 3 grupper).

Men hvordan kan man fotografere med de små kameraer Elca I og II. Der er ingen modtagerspole i kameraet og der er ingen mulighed for at spole tilbage. Forklaringen følgende.

Ud over patronen med filmen, skal man have en tom patron. Som modtager skulle man have en flergangs vekselpatron. Man tog spolen ud af modtagerpatronen og skar filmenden til, så den passede i spolen og samlede modtagerpatronen med filmen indført. De to patroner blev så placeret i kameraet. Efter eksponering af de normalt ca 50 billeder kunne filmen ikke spoles videre og de to patroner blev taget ud af kameraet. Filmen blev klippet løs af leveringsspolen. Modtagerspolen blev afleveret til fremkaldning. Altså en form for Karat/Rapidprincip men med to standardpatroner.

Historie:

Ved udgangen af 1945 blev der etableret to optiske virksomheder ca 5 km fra havnen i Flensborg på sydsiden af fjorden. Den ene var “Elektro-Optik GmbH i Sandwick / Glücksburg. Den anden var “Optische Werkstätten, Flensburg / Mörwik” med stifteren Hans Buschack (linsesliber fra Zeiss Jena) i den tidligere marineingenørskole – en del af det marinehovedkvarteret, hvor Dönitz regerede Nazityskland efter Hitlers død. I dag er det et mondænt lystsejlerområde Sonwick. De to selskaber arbejdede tæt sammen. Den første var finmekanisk og lavede husene, medens det sidste lavede objektiverne.

Det første produkt var kameraet Elca 1947. Efter valutareformen i 1948, gik de to virksomheder sammen under navnet “Vereinigte Elektro- Optische Werke G.m.b.H. Flensburg / Mörwik ” i Buschack bygning med logoet “ELOP”. 1950 blev SLR kameraet Uniflex præsenteret. Alt blev produceret af firmaet: kamerahus, spaltelukker og objektiv. Men som mange virksomheder dengang havde det ikke tilstrækkelig kapital til at bygge en storproduktion op. 1951 måtte selskabet indgive konkursbegæring.

Med støtte fra delstatsregeringen i Kiel ( “At redde arbejdspladser” ), blev i slutningen af 1951 grundlaget et nyt firma “UCA Werkstätte für Feinmechanik und Optik G.m.b.H”. Produktionen omfattede det gamle program, idet blot navnene ændredes, så “Elca II” var “Ucanett” og “Uniflex” hed “Ucaflex”. Objektivnavnene skiftede til “UCAR”, ”UCAPLAN “og “UCALUX”.

Kameraerne er ikke særlig kendt, men som boende i Sønderjylland har de en vis interesse.

Se nærmere :Klik

Artikel pdf : Klik

Blænderækken på objektivet er: 2,3  3,5  4,5  6,3  9  12,5  18  hvilket er den gamle blænderække fra før 2. verdenskrig. Tiderne på Prontor-S lukkeren er B, 1, 1/2, 1/5, 1/10, 1/25, 1/50, 1/125, 1/300 hvilket også er en gammel række (før den geometriske) men lukkeren er sandsynligvis en efterkrigs lukker, idet lukker før 2. verdenskrig oftest har en T indstilling ud over B. Objektivet er antirefleks behandlet, ret avanceret for et kamera fra en lille fabrik omkring 1950

  • B står for Bulb (gummibold) og holder lukkeren åben så længe udløseren er trykket ned
  • T står for Time. Lukkeren forbliver åben, selvom udløseren slippes. Den lukker først, når udløseren aktiveres 2. gang
Elca (I)
Elcaflex Ucaflex kostbar sjældenhed

En prøvestrimmel viste, at lukkeren af og til svigtede og billederne var dårlige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *