I 1927 registrerede Charles Haccius og Jacques Bogopolsky det internationale varemærke “Bolex” i Bern, Schweiz. Bogopolsky, der var selvlært ingeniør, havde allerede udviklet et kombineret 35 mm filmkamera, kopimaskine og projektor.
Til det nye firma designede han 16 mm modeller, først “Auto Cine Camera A” og derefter modellen “C”. Kapitalforholdene forblev dog knap, og Bolex blev overtaget af Paillard, en producent af grammofoner og skrivemaskiner, den 29. september 1930. Bogopolsky blev i virksomheden som konsulent i yderligere et par år og hjalp også med at introducere Marc Renauds verdensinnovation, “Bolex H 16”, i 1935.

Det var det første 16 mm filmkamera med automatisk filmtrådning dvs råfilmen trækkes automatisk igennem, skal ikke “fumles” rundt om trækhjul og kanal. I årtier forblev det på verdensmarkedet og opnåede et ry blandt professionelle som et solidt urværkskamera. Senere blev det også tilbudt som “H 9” til 9,5 mm (kun få blev bygget) og “H 8” til dobbelt 8 mm film. Disse H modeller var store solide og med opbygning, der var identiske.

Fra 1942 besluttede Bolex at udvikle mindre “lomme” kameraer til 8 mm-formatet. Disse modeller fik bogstavsbetegnelser som L (1942), B (1953), C (1954), … og rullede af samlebåndene indtil 1965. De havde stadig et optræks urværk. Kameraerne havde samme grundformat, varierende teknik og vekslende objektivløsninger enkelt skrue, revolver og til sidste zoom.

Virksomheden tog sig god tid til at inkorporere elektriske motordrev og skiftet til Super-8-formatet.
Det var først i maj 1967, at et nyt og anderledes filmkamera dukkede op – den nye standard “Bolex 155 Macrozoom”. Det var designet således, at lyset skulle reflekteres 90 grader for at nå filmporten på patronen, som blev indsat over objektivet. Det var også verdenspremieren på makrozoomen, der gjorde det muligt at optage motiver kun 3 cm fra frontelementet. I 1968 kom så en ekstremt lang Super-8-model, på markedet: “Bolex 7.5 Macrozoom”. Derefter udviklede Bolex ikke længere noget selv på 8mm området.
H16 fik 1956 reflekssøger, 1966 med lydoptagelse, 1973 elektric.
16 mm giver en brugbart billede i modsætning til 8 mm formatet, der er og bliver et amatørformat til familiefilm. 16 mm var i mange år formatet for professionel reportage og blev også “uddannelsesformatet” for unge aspiranter. H16 var et kamera, som blev brugt af mange senere berømte filmfolk.
Firmaet blev 1970 opkøbt af Eumig fra Østrig. 8 mm kameraer (og projektorer) var nu modificerede Eumig kameraer med Bolex-logoet på men lavet rundt om i verden eksempelvis Japan hos Chinon. H16 serieproduktion ophørte efterhånden men service m.m. fortsatte til i dag i Schweiz. 1981 gik Eumig konkurs. Et uafhængigt firma Bolex International i Schweiz videreførte servicefunktionerne.
Om smalfilm, formater og kameraer i samlingen: klik