Minox 35 batteriproblem
Batterier til Minox 35 kameraer.
Der findes to former for batteribrønden til Minox 35 modellerne. Begge har adgang fra forsiden, når kameraklappen er nede.
- De fleste modeller og startende med den første EL model har et skruedæksel til mønt.
- De seneste modeller M.. har et skydedæksel -5 sidet figur som er endestykket på en batteriholder. Dette låg forskydes lidt og trækkes ud.
Om udgangspunkt har modeller EL, G…, P…, den runde skruebrønd medens M… er skydedæksel.
Oprindelig var kameraerne beregnet til at have et kviksølvbatteri på 5,6 V. Typebetegnelsen indeholdt 27PX bogstaver og var 20 mm lang og en diameter på 12,7 mm.
Brønden bag skruedækslet er beregnet til dette batteri. Man skal her være opmærksom på, at disse batterier var isolerende på cylindersiden.
Erstatter man batterierne som omtalt nedenfor med nyere løse elementer, er deres sider ikke isoleret, hvorfor der sker en kortslutning af disse elementer.
Uanset hvilken løsning man vælger, skal brøndens cylindersider isoleres fra elementerne
Det generelle problem er, at kviksølvbatterier ikke længere må produceres. De kan erstattes med Zink – luft med nogenlunde samme spænding, men de er dyre og dør
efter et par måneder uanset om de bruges.
Senere gik Minox over til 6V sølv, lithium eller alkalisk med betegnelsen indeholdende PX28. Dette batteri er 25,2 mm lang og 13 mm i diameter og passer i batteriholderen under 2.
Hvilket spændingen din Minox 35 skal bruge, fremgår ikke bare af modelbetegnelsen, idet mange af de gamle kan have været omkring Minox.
Imidlertid viser tekniske informationer fra hjemmesiden om Minox, at lysmålingen sker med en brokobling (nulstrøms måling) og at der er en stabilisering i form af en zener diode på omkring de 5.6 V.
Dermed er målekredsen og måleresultatet ikke afhængig af små ændringer i forsynigsspændingen. Altså må 6V give samme resultat som 5,6V. Det er principielt muligt at bruge 4x SR44 som kilde uden at ændre på ISO tallet. Jeg vil foretrække SR44 (sølv) frem for LR44 (alkalisk), da den første holder spændingen med den anden taber spænding ved brug.
For at kunne bruge samme batteritype til alle modeller har jeg valgt at lave adapter til 4 stk. SR44 altså sølvknapceller, men disse kan erstattes med de billigere alkaliske LR44.
- For kameraer med skruelukke kan du bruge en stump plastikrør/papirrør længde ca. 18 mm og diameter ikke over 12,5 mm. Den indre diameter må ikke være under 11,5 mm.
Heri kommes 4 stk. SR44 i en stak med + mod -, og det hele skubbes ned i brønden med + udad.
- Du kan også til skruelågs brønden tage et stykke papir, som er ca 18 mm højt og ca. 70 mm lang. Rul det til en cylinder med en diameter mindre end brønden. Kom cyklinderen ned i brønden og lad cylinderen udvide sig.
Du kan nu droppe SR44 ned i brønden. Er der meget slør omkring disse, skal cylinderen blot være længere end dit 70 mm.
- Man kan i stedet for papircylinder lave en tilsvarende af et stykke kasseret film. 18 mm høj og ca 40 mm lang
- For kameraer med batteriholder bruges 4 sk SR44 i et rør . Røret skal være 25,2 mm lang. Diameter kan være op til 13 mm, så hvis du bruger samme rørtype som ovenfor,
skal der lidt papir til at holde 12,5 mm røret fast i holderen. Hvis du bruger samme rør som under 1 (18 mm ), skal der forlænges ved + med lidt alufolie i holderen.
- Mxx har skydelåg og batteriholder kan umiddelbart bruges med de 4xSR44.
Husk man kan ikke fylde SR44 i brønden på type 1, da siderne ikke er isoleret fra bunden, hvorfor battererier kortsluttes. Jeg havde et par Minox G.. som egentlig oprindelig havde fået betegnelse ”defekt”, men efter jeg lavede adapter, virkede de igen.
De oprindelige PX27 og PX28 var enten lakerede eller overtrukket med plastiklag.
Kameraer (EL, Gxx, AL og Pxx) der har været til service (blå nummerseddel i venstre filmrum) har fået ny skruelåg med en batteriadapter til 4xSR44. De senere Gxx modeller er fødte med denne adapter.
Ved Kiev 35A - kopi af Minox 35 EL er batteribrønden en anelse smallere, hvor røret jeg har er for bredt. Altså blev det metode 2.