Boxkamera, altså en stiv kasse. I de første mange år var bokskameraet det billige, hurtige og ukomplicerede. Lukker havde normalt to muligheder en åbning på ca. 1/25 sek og en "stå åben til jeg lukker", det som senere blev kaldt B indstilling.

Linse var lille, der kunne være et par blender, lyststyrken var lav, der kunne normalt kun fotograferes i solskin. Andre situationer krævede stativ og B indstilling. Billeder blev normalt nogenlunde skarpe i centerområder men uskarpe langs randen.
I de første år var kameraet et pladekamera, hvor emulsionsovertrukne glasplader i kassetter, skulle sættes ind og tages ud, senere kom rullefilmen til og i de klassiske Kodak og Agfa boxe brugtes gerne 120 filmen, oftest med billeder 6 x 9 cm.

De mere avancerede kamera var bælgkamera, som egentlige er det oprindelige kamera. Bælgen skulle hjælpe til at opnå skarpe billeder på glaspladen/matskiven/filmen. Jo tættere på motivet var jo længere skulle linsen frem. Desuden kunne linsen forskydes med bælgen vandret og lodret, herved opnåede man at kunne kompensere for linier i motivet, som pga kameraet's placering ikke blev parallelle. Senere med film blev regulering af afstand ikke mulig med matskive, hvorfor der på klappen blev placeret en afstandsskala.

I atelier var bælgkamera store lavet af ædelt træ, man forstørrede ikke negativer, man lavede kun kontaktkopier, hvis billedet skulle være stort, måtte selve negativet være stort, dermed stort kamera. På bælgkamera var ofte en variolukker, hvor der var flere tider at vælge imellem inc. B stilling. Linse var gerne af rimelig kvalitet ( 3 opbygget Anagstigmat ) med typisk ned til 1:5.6 senere endnu bedre. Dette krævede selvfølgelig dermed blende.
Opbygningen af det gamle bælgkamera førte direkte over i det nyere med mindre formater 6 x 9 cm 6 x 6 cm eller 24 x 36 mm. Se afsnittene om de senere kamera.


Digitalisering af glasplader for ikke professionelle

Glasplader kan normalt ikke scannes med en alm fladbed scanner kun meget underbelyste kan. I scannere med filmscanningsmulighed bl.a. CanonScan 8000F serien er "vinduet" ikke stort nok til 9 x 12 cm plader, idet den maximal bredde er ca. 7 cm.

Jeg fandt følgende løsning :
Jeg lavede en halvåben kasse ca 8 cm høj, 12,5 cm bred og 14 cm dyb. Ved en glarmester fik jeg en ca.13,5 x 13,5 mælkeglasplade. Belysningen bestod af to 7 W sparepære af hensyn til varmeudviklingen. Til glaspladedimensionen 9 x 12 blev lavet en maske af sort folie
Affotograferingen blev lavet med NIKON D70s forsynet med en nærlinse så nogenlunde hele 9 x 12 fladen fyldte billedfeltet.
For 6x9 cm og 6x6 cm film negativer og lignende kan en filmscanner som CanonScan 8000F sagtens bruges. Lav en ny af sort karton ud fra scannermasken for 35 mm film. Bredden af åbning har mit tilfælde været præcis 6 cm. Der kan ligge 2 stk 6x9 eller 3 stk 6x6 negativer med et lille mellemrum mellem hver.

Enkelte negativer med lyse striber kan være vanskelige, her kan en behandling af dette ene negativ, hvor en totalmaske i negativets format lægges ovenpå føre til det ønskede resultat