Konica - historien


Konica var det ældste japanske kameraselskab.

Virksomheden startede som et apotek. Grundlæggerens søn Sugiura Rokusaburo udvidede aktiviteterne ved at sælge fotografiske produkter fra 1873. Firmaet fik navnet Konishi Honten Tidlige kameraer blev produceret af håndværkere som underleverandører. I 1903 kom Cherry , den første japanske kamera med et varemærke. Det meste af kameraproduktion blev stadig varetaget af underleverandører.

Selskabet blev til G.K. Konishiroku Honten i 1921. Endelsen roku er bla. en hentydning til "seks", og er det første japanske tegn i Rokuemon. Logoet for selskabet viser dette japanske tegn i en kirsebærblomst. Konishiroku grundlagde Konishi College of Photography i Tokyo i 1923. I 1925 kom Pearlette som det første masseproducerede japanske kamera. I 1929 startede man Sakura filmfabrikation som det andet rullefilmmærke i Japan ved siden af Fuji. I 1931 kommer det første kommercielt produceret japanske kameraobjektiv Hexar. Dette navn blev igen dannet efter "seks".

Navnet Konica var oprindeligt en 35mm målsøgningsmodel præsenteres i 1947. Ligesom "Leica", "Yashica" og mange andre blev navnet "Konica" bygget ved at forkorte navnet på producenten og vedhæfter "ca" (for "kamera") som et efterstavelse. Selskabet som helhed ændret sit navn til Konica Corporation i 1987, selv om dens amerikanske filial gjorde det tidligere.

I løbet af 1980'erne blev salgstallene for SLR for små og i 1987 indstilledes denne produktion, Firmaet forsatte med små automatiske målsøgningskamera.

Konica fusionerede med Minolta i 2003 og blev Konica Minolta. De SLR som nu blev lavet var i Minoltas typeserier. Produktionen af kameraer sluttede i 2006 idet firmaet trak sig helt ud af fotomarkedet. Film m.m. produktion blev lukket, og kameraproduktionnen overgik til Sony, som gerne ville starte med en sådan produktion.

Firmaet har gennem årene hele tiden været foran med imponerende nyheder: De lavede det første SLR kamera med fuldautomatisk belysningsstyring (Auto-Reflex, 1965/66)det første autofocus småbilledkamera C35AF, 1977, og det første småbilled SLR med indbygget motor uden manuel optræk (FS-1, 1978/79).

Selvom Konica fra 1960 til 1987 byggede småbilled SLR, der lå helt i toppen udviklingsmæssigt indenfor den japanske kameraindustri, kunne de ikke i konkurrence med Nikon, Canon og Pentax få en passende markedsandel i Europa og forblev undervurderet og uden samme prestige som de andre mærker.

Ved et af kameraerne Autoreflex FC-1 sad bag på i holderen til filmmærkaten en navneseddel med adresse og telefonnummer i Ludwigsburg. På bagsiden var importøren angivet: C. Braun Nürnberg - altså da Braun var ophørt med med Paxette kameraerne, blev de bla. repræsentant for Konica.

Konica lavde deres objektiver selv med navnene Hexar og Hexacon. Alkmindeligvis betragtes disse som nogle af verdens bedste objektiver især hvad angår objektiverne med fast brændvidde. Men også zoomobjektiverne var gode og havde sin force, idet skarphedstegningen var nogenlund ens over hele brændviddeområdet, hvilket ikke var en dyd, som alle zoomobjektiver havde. En lille kuriositet, efter sigende testede firmaet Leitz deres Leica Minilux forsynet med deres objektiv, op et Konica kamera , sidstnævnte var bedre, hvorfor Minilux måtte tilbage til konstruktionsafdeling. Det har nok været omkring 1994-1995 og sammenligningen sikkert skete med Konica Hexar